GEORGE FRIEDMAN DESPRE GEOGRAFIA POLITICĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Notițe de lectură despre strategia politică în regiunea Orientului Mijlociu descrise de George Friedman în “Următorul deceniu: de unde venim … și încotro ne îndreptăm” (2011): Capitolul 6.

În 1453, turcii cuceriseră Constantinopolul şi până în secolul al XVI-lea o mare parte din teritoriul care fusese odată cucerit de Alexandru cel Mare. Cea mai mare parte din Africa de Nord, Grecia şi Peninsula Balcanică, precum şi zona care se întinde de-a lungul ţărmului nordic al Mării Mediterane, s-a aflat sub control otoman din vremea lui Columb şi până în secolul XX.

Toate acestea s-au sfârşit în momentul în care otomanii, care se aliaseră cu Germania, au fost învinşi în Primul Război Mondial. Prada a ajuns în mâna învingătorilor, aceasta incluzând provincia otomană numită Siria.[…] Împărţirile ulterioare au dat naştere nu numai Siriei moderne, ci şi Libanului, Iordaniei şi Israelului.

Francezii doreau să reprezinte o influenţă în regiune încă din epoca lui Napoleon. Făcuseră, de asemenea, o promisiune să apere creştinii arabi din zonă împotriva majorităţii musulmane a populaţiei. […] în anii 1920, când francezii au ajuns în sfârşit să deţină controlul, au transformat regiunea predominant maronită (creştină) a Siriei într-o ţară separată, denumind-o după elementul topografic dominant, munţii Liban. Ca stat, Libanul nu avea nici o realitate anterioară. Singura trăsătură care unea populaţia era o anumită afinitate faţă de Franţa.

Zona britanică din sud a fost împărţită în mod similar prin nişte linii arbitrare[în funcție de interesele și promisiunile britanicilor]… După ce britanicii s-au retras în 1948, Transiordania a devenit Iordania de astăzi, o ţară care, precum Libanul şi Arabia Saudită, nu a existat înainte

Nici una dintre aceste frânturi nu era o naţiune, în sensul deţinerii unei istorii sau identităţi comune, cu excepţia Siriei, care îşi revendica o descendenţă ajungând până în remurile biblice. Libanul, Iordania şi Palestina erau invenţii franceze şi britanice, menite să le aducă avantaje politice. Istoria naţională nu ajungea decât până la domnul Sykes şi domnul Picot şi la câteva înşelătorii britanice în Arabia.

 

Sirienii priveau Palestina la fel cum priveau Libanul şi Iordania – ca o parte integrantă a Siriei. Se opuneau independenţei palestiniene, la fel cum se opuneau existenţei unui stat evreiesc independent, din acelaşi motiv pentru care se opuneau independenţei Libanului şi Iordaniei: pentru ei, acordul Sykes-Picot era o încălcare a vechii integrităţi teritoriale a Siriei.

Pe lângă dislocările masive de populaţie care au survenit în urma creării Israelului modern, imigrarea evreilor europeni nu a însemnat distrugerea naţiunii palestiniene, pentru că aceasta nici nu a existat vreodată. Identitatea naţională palestiniană s-a născut, de fapt, doar din rezistenţa în faţa ocupaţiei israeliene după 1967. Şi ostilitatea faţă de revendicările naţionale palestiniene a fost la fel de intensă din partea arabilor, ca şi din cea a evreilor.

Dar indiferent care a fost situaţia în trecut, astăzi există cu siguranţă o naţiune palestiniană conştientă de sine, iar acesta este unul dintre lucrurile care vor determina cursul politicii americane în regiune.

În primul rând, indiferent de revendicările istorice ale israelienilor, din punctul de vedere al secolului XX, evreii au fost colonişti de pe alt continent, care au dislocat populaţia indigenă. Este, însă, o problemă spinoasă pentru americani, care au îndepărtat propria populaţie indigenă într-un mod încă şi mai hotărât, neputând acum să ridice un argument moral împotriva uzurpării pământului palestinian de către Israel şi a maltratării populaţiei indigene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s