Cum a fost “salvat” sectorul bancar din Moldova?!

Ce s-a discutat la eliberarea celei de-a doua garanții de stat în 2015 pentru salvarea situației din sectorul bancar?! Astăzi a fost dată publicității stenograma acelei ședințe de guvern din 27 martie 2015. Acum țara își poate vedea eroii în acțiune, de ce sunt în stare aceste minți luminate ale poporului.

Să amintim:
– La 13.11.2014 Guvernul a aprobat hotărîrea de a emite garanția de stat către Banca Națională a Moldovei pentru a garanta creditele de urgență în suma de 9,5 miliarde de lei.
– Prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 248 din 27.11.2014 a fost instituită administrare specială asupra Băncii de Economii S.A.
– La 16.10.2015 Banca Naţională a Moldovei, prin hotărârea Comitetului Executiv, a retras licenţa de desfăşurare a activităţilor financiare a Băncii de Economii S.A. şi a numit lichidator pentru lichidarea băncii.

Să vedem ce se discuta la 27 martie 2015 în cadrul ședinței de guvern:

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
La 28 februarie 2016 suma totală a creditelor acordate propriu-zise acestor bănci era de 7,7 miliarde de lei, la Banca de Economii soldul a fost consumat total. Practic Banca de Economii vreo 3 săptămâni există prin simpla încredere a populației în banca respectivă. Există riscul ca maximum intr-o săptămână lichiditățile sa fie irosite complet, iar situația se agravează brusc dacă persoanele fizice își vor da seama că nu-și pot ridica depozitele.

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
… prin urmare dacă noi dorim să menținem stabilitatea în sistemul bancar eu rog susținerea propunerii Băncii Naționale și a CNSF de a obține o nouă garanție suplimentară de 5 mlrd. 340 mil. lei pentru a credita aceste trei bănci.

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
Formatorii de opinie încearcă să prezică situații grele. Această garanție ne permite nouă să spunem că situația este sub control și să nu avem o panică totală. Lucrul acesta se va rezolva dacă adoptăm astăzi această garanție.

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
… noi nu avem de gînd să spunem în stradă că Banca Națională zi și noapte se gîndește cum să închidă aceste bănci. […] Să nu uităm totuși că deocamdată populația are încredere în ceea ce s-a declarat la momentul administrării speciale. Banii deponenților sunt asigurați.[…] Nu vedem rînduri la aceste bănci, oamenii au încă încredere și situația este sub control. Pentru a avea situația sub control noi avem nevoie de suplinirea acestei garanții.

Dl Arapu – Ministrul Finanțelor
Eu susțin întru totul ce a spus Dl.Guvernator. Aceasta este singura soluție de a menține liniștea în țară și noi trebuie curajos să ne asumăm responsabilitatea alfel nu are în țară cine s-o facă și aceasta este realitatea. Sunt mulți care vor răcni și face gălăgie care nu înțeleg și mai mult de jumătate din țipete sunt plătite de alte state pentru a ne destabiliza pe noi. Aceasta este realitatea.

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
Dar capacitatea Băncii de Economii în special de a rezista creditul din partea noastră este zero. Ei nu vor supraviețui.[…] Prin urmare noi riscăm să pierdem situația de sub control și să avem de fapt o criză bancară totală nu în 3 bănci, de pe întregul sistem bancar și atunci piața noastră…

Dna Sandu – Ministrul Educației
Dl Arapu zice trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Eu vreau să știu că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru ce, pentru că Banca Națională nu a putut administra corect sistemul și am ajuns în dezastrul acesta? Mie mi se pare incorect că nimeni nu ne explică în echipă ce s-a întâmplat acolo.

Dl Arapu – Ministrul Finanțelor
Poate există dubii referitor la capacitatea Băncii Naționale, aceasta este altă întrebare și cu părere de rău nu noi luăm aici decizia. Există politic, Parlament. […]Dar aceasta este realitatea.[…] Noi suntem Guvern și trebuie să ne asumăm responsabilitatea aceasta. Există o responsabilitate față de acestă țară nu față de greșelile altora.

Dna Sandu – Ministrul Educației
Eu dacă sunt guvernator și nu pot modifica legislația și nu pot rezolva probleme enorme, eu plec și spun acest lucru. Dar dvs. ce ați făcut? Că eu acum nu vreau să semnez pe o chestie care vine să rezolve problema pe care ați creat-o dvs. și acum stați de-o parte bine, frumos, liniștit. Cine va acoperi aceste miliarde, de unde le vom lua, din salariile profesorilor? Cine va suporta costul lor?

Dna Sandu – Ministrul Educației
Toate se discută într-o parte sau alta, nu la Guvern, numai când trebuie să se semneze niște lucruri greșite atunci Banca Națională își amintește de noi, dar să ne informeze pe toate elementele importante ca noi să putem să luăm o decizie informată nimeni nu o face.

Dna Sandu – Ministrul Educației
Eu trebuie să votez pentru porcăria aceasta? De ce Guvernul acesta, nici cel precedent nu face ceea ce ar trebui să facem?

Dl Arapu – Ministrul Finanțelor
Noi avem scrisori de la BM și FMI de jumătate de an de a închide aceste bănci.

Dna Sandu – Ministrul Educației
Noi trebuie să recunoaștem că a fost o administrare proastă a sistemului bancar. Chiar dacă s-a început aceasta din 1998 aceste lucruri trebuiau să fie oprite. Cine ne dă nouă asigurare că mai departe situația va fi administrată corect și nu se va mai întâmpla așa ceva? Banca Națională nu trebuia să prevină despre toate acestea?

Dl Drăguțanu – Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei
Fraudele bancare se întîmplă peste tot în lume. Și în SUA se întâmplă de zeci și sute

Dl Chetraru – Directorul Centrului Național Anticorupție
Eu sunt de acord cu dna Ministru Sandu, aici într-adevăr trebuie să nu avem aceste probleme mai departe că acum probleme în sistemul bancar le avem zi de zi. Aceasta este o istorie mai îndelungată. Spre regret noi în Moldova am avut 15 bănci care au falimentat fraudulos, dar în pușcărie nu a stat nici un bancher. […]
Vreau să spun că aici este o infracțiune. Sunt cele 8 persoane care sunt puse sub bănuială cu unii dintre acționari și conducătorul Șor. […]
Vreau să spun că s-a furat toți 4 ani cui nu i-a fost lene începând cu care cei care au administrat în perioada 2008, apoi 2007-2013 Gacikevici, după aceasta Șor a mai luat de la aceste trei bănci și în ziua de 27 când s-a amis această hotărîre pur și simplu s-au închis toate creditele neperformante care s-au furat de Șor în perioada respectivă, pe hîrtie s-au închis.

Dl Gaburici – Prim-ministru
Revin la întrebarea noastră și întreb dacă este cineva împotriva acestei hotărîri sau dacă mai sunt întrebări? Atunci o să întreb cine este pentru adoptarea acestei hotărîri vă rog să votați.

S-a votat unanim.

 

Da, acesta este domnul Guvernator care ne asigura de fiecare dată că totul este “sub control”?! Această discuție sună mai mult a șantaj, decât a solicitare: vreți control asupra situației și stabilitate pe piața bancară: dați-ne  bani. Nu prea rămâne clar ce a făcut dnul Drăguțanu pentru a stabiliza piața bancară.

Se pare că doar pe dna Maia Sandu o deranjează acest furt, iar ceilalți miniștri par doar niște instrumente de votare. Din păcate se pare că asta e responsabilitatea acestor guvernanți plătiți din contribuțiile norodului pentru liniștea țării.

Vezi întreaga discuție:

 

 

1

2345689101112131415

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s