Manipulare la Bursa de Valori a Moldovei?!

       Comisia Națională a Pieței Financiare reacționează la tranzacțiile cu acțiunile BC Moldova Agroindbank la Bursa de Valori a Moldovei din aprilie 2016 și le califică ca și manipulare pe piața reglementată, întrucât prețul acțiunilor a crescut cu 142% în termen de 4 zile. Totodată, decizia CNPF nu menționează cine se face vinovat de manipulare, menționând că lipsa cererii demonstrează formarea prețului artificial. Hotărârea CNPF este destul de interesantă, dar pare totuși cam generalistă, dându-se impresia ca autoritatea de reglementare este cea care decide care sunt prețurile de piață și care nu.

         Prețul de piață este prețul format ca urmare a confruntării dintre cerere și ofertă la un moment dat și doar piața decide care este acesta, în creștere sau descreștere. Pe de altă parte se consideră o crimă acțiunile oricărei persoane de a încerca de a ocoli normele impuse pentru a crea niște reguli de joc care să creeze acel preț de piață, dacă creează un preț artificial sau prin acțiunile sale induce pe piață o opinie greșită asupra cererii și ofertei sau dacă utilizează o informație privilegiată în înregistrarea tranzacțiilor cu scopul de a obține beneficii. Unde se află decizia CNPF în această ecuație?

         Totodată, luând în considerare ca lichiditatea pieței de capital din Republica Moldova este aproape inexistentă, acest lucru induce o problemă suplimentară în examinarea cazurilor de manipulare: câteva tranzacții pe an nu-ți pot da niciun indiciu cu privire la prețul real al acestor acțiuni. Care a fost totuși prețul real de piață a acțiunilor BC Moldova Agroindbank?!

        Ce a încercat autoritatea de supraveghere să argumenteze este că a existat în acel moment un dezechilibru dintre cererea și oferta de acțiuni ale băncii în acel moment și de aici și manipularea pe piață (având în vedere și circumstanțele comunicate de Banca Națională a Moldovei și Centrul Național de Anticorupție!?).

       Ceea ce nu este clar și ceea ce nu reiese din decizia respectivă este dacă au fost respectate regulile de joc de catre participanți și cine sunt persoanele care au manipulat prețul acțiunilor (hotărârea ne prezintă doar informația statistică)? Întrebările specifice care apar aici:
– De ce nu există o reacție a Bursei de Valori a Moldovei? Au fost respectate normele sale interne, inclusiv limitele de variație a acesteia (dacă acestea există)? Au fost luate de către aceasta toate măsurile necesare?
– Este OK ca o singură societate de investiții să participe ca intermediar atât pentru cumpărător și vânzător (aceasta ar reieși din informația prezentată de CNPF)? A respectat societatea de investiții toate normele impuse de reglementator sau a fost doar o tranzacție prenegociată, aceasta fiind legalizată doar la bursa de valori?
– Cine sunt acești beneficiari ucraineni? Au aceștia sau companiile respective vreo legătură? Au acționat aceștia concertat?

       Se pare că această decizie aduce mai multe întrebări decât răspunsuri. Dacă nu există răspunsuri la aceste întrebări, atunci această decizie ar putea fi înțeleasă ca un răspuns la o solicitare a unor instituții ale statului sau intervenție a autorităților statului pe piață. Dacă nu există niciun vinovat, atunci s-ar părea că autoritatea de supraveghere doar arată cu degetul care tranzacții sunt bune și care nu, care trebuie luate în considerare și care nu.

Concluzia este că totuși în cazul Republicii Moldova, sunt necesare schimbări structurale în lupta cu manipularea pe piața de capital locală, iar în acest sens instituțiile principale pe piața de capital (bursa de valori, intermediarii, etc.) ar trebui să muncească în primul rând la sporirea lichidității acesteia și la atragerea investitorilor ca o primă măsură. Fac ele ceva în acest sens?! Aceasta este de fapt adevarata întrebare.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s