Piata de capital din R.Moldova

Care e situatia pietei de capital din Moldova ?

Conform publicatiei oficiale a Comisei Nationale a Pietei Financiare de la Chisinau, după 17 ani de la apariţia primelor societăţi pe acţiuni , experţii constată că piaţa moldovenească de capital este la faza incipientă de a deveni un mecanism eficient de atragere şi canalizare a mijloacelor libere ale populaţiei în economia reală a ţării. Există multiple cauze ale acestei stări de fapt, care descind probabil în mare parte din modul în care a fost gândită şi efectuată privatizarea în masă în R. Moldova.

În opinia experţilor, incapacitatea pieţei de a atrage mijloacele populaţiei iese în evidenţă mai ales acum, când sistemul bancar, neavând o alternativă demnă, îşi permite să micşoreze rata dobânzii la depozite, cea la credite rămânând însă încă foarte înaltă.

Dar totusi volumul depozitelor este în creştere, în septembrie curent fiind atrase de la populaţie depozite la termen în sumă de 2,53 miliarde de lei, cu puţin peste valoarea depozitelor atrase în august. Aceasta demonstrează că cetăţenii moldoveni deţin bani liberi însă, neavând alternative, sunt nevoiţi să-i plaseze în depozite bancare, deşi profitabilitatea acestora a fost redusă considerabil.În rândul experţilor ce se preocupă de evoluţia pieţei financiare autohtone există opinia că situaţia ar fi fost alta, în cazul existenţei în R. Moldova a unei pieţe financiare nebancare dezvoltate, care să atragă o parte din economiile populaţiei.

Ce se poate de facut in aceasta situatie?

Natan Garştea, director al Companiei de rating şi estimare «Estimator-VM»:
Optez pentru liberalizarea pieţei

În R. Moldova nu există deocamdată un curent organizat nici măcar printre participanţii pieţei valorilor mobiliare care să promoveze schimbările, iar pentru a schimba ceva cu adevărat pe piaţă este necesară, în primul rând, voinţa a însăşi participanţilor ei. Când însă nu există o iniţiativă din partea acestora, schimbările operate de către autorităţi nu pot produce rezultatul scontat. În sprijinul acestui punct de vedere, voi aduce un exemplu: la finele anilor ’90, în scopul creşterii transparenţei activităţii societăţilor pe acţiuni de tip deschis, acestea au fost obligate să efectueze anual auditul companiei, prevederea dată fiind în conformitate cu practicile internaţionale în domeniu. În mod normal, procedura de audit trebuie iniţiată de către acţionarii societăţii pentru a verifica corectitudinea rapoartelor financiare prezentate de management. Mai târziu s-a constatat că această procedură nu a fost dorită de înşişi acţionarii majoritari ai societăţilor pe acţiuni, până la urmă ea transformându-se în una formală, ce nu dezvăluia obiectiv situaţia întreprinderii. În consecinţă s-a renunţat la procedura obligatorie de audit. Repet – reforma în cauză se făcuse în corespundere cu cele mai avansate practici internaţionale de reglementare pe piaţa de capital. Iată că la noi aceste practici nu au putut fi implementate din simplul motiv că n-au fost dorite.

În opinia mea, reformarea pieţei moldoveneşti de capital trebuie să înceapă de la liberalizarea tuturor aspectelor ei: plasarea valorilor mobiliare, circulaţia lor şi activitatea profesionistă pe piaţă. Atunci când o persoană intenţionează să investească mijloace sau să atragă investiţii, ea trebuie să poată face aceasta simplu şi eficient, fără a fi nevoită să caute soluţii, să se întrebe cum anume să facă acest lucru, aşteptând săptămâni şi luni până va putea finaliza operaţiunea. Aceste condiţii sunt valabile atât pentru înregistrarea emisiunilor de acţiuni, cât şi pentru efectuarea tranzacţiilor. Bursa asigură nişte avantaje semnificative în ceea ce priveşte derularea tranzacţiilor, însă ele trebuie înţelese şi solicitate de către investitori. În condiţiile în care aceştia sunt în stare să găsească singuri cumpărători pentru acţiunile lor, neavând nevoie de mecanismul de negociere al bursei, dar fiind obligaţi să le facă anume la bursă, participanţii consideră derularea obligatorie a tranzacţiilor la bursă ca fiind una împovărătoare. În cazul liberalizării pieţei de capital, la Bursa de valori îşi vor vinde acţiunile doar acţionarii care vor avea nevoie de avantajele pe care le oferă un segment organizat al pieţei. Avantajele sunt incontestabile, însă trebuie să se ajungă la un oarecare nivel de maturitate a pieţei pentru ca înşişi acţionarii să le conştientizeze.

În concluzie, văd reformarea pieţei noastre de capital prin liberalizarea ei şi, totodată, prin aplicarea celor mai avansate legi în domeniu, care nu trebuie să fie trunchiate şi ajustate la realităţile autohtone, ci trebuie să promoveze consecvent cele mai înaintate practici aplicate pe piaţa de capital.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s