Imprumut de 1miliard de dolari de la chinezi

Guvernul moldovean a semnat joi, 23 iulie, un Memorandum de înţelegere cu corporaţia chineză de stat COVEC privind alocarea unui credit sub garanţia statului în sumă de 1 miliard de dolari SUA pentru realizarea unor proiecte de infrastructură şi producere.

Memorandumul a fost semnat de ministrul construcţiilor Vladimir Baldovici şi Fang Yuanming, preşedintele Corporaţiei China National Oferseas Engineering Corporation (COVEC). Autoritatile moldovene au semnat un acord cu o corporatie de stat chineza, urmand ca banii sa fie acordati pe un termen de 15 ani, cu o perioada de gratie de 3 ani.

Este cel mai mare credit oferit vreodată de o ţară Republicii Moldova, după ce anterior Rusia şi şi-a anunţat disponibilitatea de a oferi Chişinăului un împrumut de 500 milioane de dolari. La un acord cu Corporaţia COVEC s-a ajuns după aproape două luni de negocieri. „Acordul de creditare ar putea să fie semnat într-o perioadă de patru luni şi va intra în vigoare după ratificarea acestuia de către Parlament”, a declarat dl Baldovici. Ministrul a spus că condiţiile de creditare, inclusiv rata dobânzii urmează a fi negociată.

Banii vor fi oferiţi în rate pe parcursul a şase ani. „Avem deja proiecte de reabilitare şi construcţie a drumurilor în valoare de 300 milioane de dolari SUA”, a mai spus Vladimir Baldovici.

Investiţiile chineze sunt prevăzute pentru realizarea unor proiecte de infrastructură: drumuri, energetică, sisteme de aprovizionare cu apă, staţii de epurare, industrializarea sectorului agricol şi dezvoltarea sferei de prelucrare. Selectarea proiectelor se va face prin tender. La realizarea proiectelor, a mai menţionat ministrul, 90% din personal va fi angajat din Republica Moldova.

The news
Business Expert

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s