Who is Gabriel Stati !?

Incepand cu evenimentele din 7 aprilie numele de Gabriel Stati tot apare in mass-media locala, unii il acuza, altii ii iau apararea, dupa care este arestat pe aeroportul din Kiev si adus la Chisinau, acum fiind inchis pentru organizarea  actelor de vandalism din 7 aprilie din Chisinau.

Apare intrebarea Who is Gabriel Stati ?!

Cine este omul de afaceri Gabriel Stati?

Omul de afaceri Gabriel Stati, în vârstã de 33 de ani, acuzat de autoritãtile moldovene cã ar fi organizat actiunile de protest de la Chisinãu, este patronul unui holding cu 29 de companii si este prieten si partener de  afaceri cu Mihai Sion, fiul adoptiv al fostului presedinte român Ion Iliescu.

Informatia apare într-un material publicat în urmã cu patru ani în revista moldoveanã VIP-Magazin. Potrivit  publicatiei, holdingul “StatiCo” include rafinãrii de petrol, întreprinderi de constructie a rafinãriilor, uzine de  producere a utilajelor petroliere, presteazã servicii în energeticã, construieste si statii de distributie a produselor  petroliere. Stati avea si un proiect de constructie de blocurilor de locuinte, atât de lux, cât si pentru categoriile sociale mai modeste.

În prezent, Gabriel Stati, care are si cetãtenie românã pe lângã cea moldoveanã, se aflã în arest preventiv la Chisinãu, fiind acuzat de tentativã de loviturã de stat, dupã ce a fost extrãdat de autoritãtile ucraineane la o sãptãmânã dupã ce Chisinãul a expediat la Kiev demersul pentru extrãdarea lui.

Tribunalul sectorului Centru din Chisinãu a decis în 16 aprilie ca Stati sã fie mentinut timp de 30 de zile în arest preventiv. Capetele de acuzare formulate împotriva sa sunt organizarea dezordinii în masã si actiuni de uzurpare a puterii de stat, acuzatii ce pot duce la o pedeapsã cu pânã la 25 de ani închisoare.

Avand in vedere conditiile insuportabile in care este nevoit sa activeze colectivul companiei ca urmare a presiunilor tot mai desantate ale puterii comuniste, aducem la cunostinta opiniei publice ca Ascom isi sisteaza total activitatea in Republica Moldova pana la instaurarea unui regim democratic, stabilindu-si sediul in strainatate! arata Anatol Stati, in urma cu cateva zile, intr-o scrisoare deschisa.

Trebuie mentionat ca Ascom isi redusese activitatea locala inca din august anul trecut, invocand si atunci motive asemanatoare. Nici nu era greu, in Moldova functionand doar sediul companiei ale carei operatiuni petroliere se desfasoara in Kazahstan, Uzbekistan, Irak, Sudan si Uganda. Nu acelasi lucru se poate spune despre Stati Group, holdingul lui Gabriel Stati, fiul in varsta de 32 de ani al presedintelui Ascom. Majoritatea operatiunilor Stati Group, format din 26 de companii, se afla in Moldova.

Intrarea lui Stati in afacerile cu petrol s-a produs in 1995, cand a concesionat doua zacaminte in Turkmenistan, pentru o perioada de cinci ani. Pana la incheierea concesiunii, in 2000, Ascom extrasese 3,5 mil. tone petrol si 3,6 mld. metri cubi de gaze, iar afacerile ii crescusera la nivelul a zeci de milioane de euro. Apoi Ascom si-a mutat afacerile in peninsula Manghistau, in Kazahstan, unde a concesionat patru campuri petrolifere pentru o perioada de 25 ani, aceasta fiind si astazi core businessul grupului moldovean.

Initial, Ascom opera in Kazahstan prin intermediul a doua companii principale, Kazpolmunai si Tolkinneftegaz, intre timp acestea intrand in capitalul unei noi companii, Tristan Oil, inregistrate in Insulele Virgine. Printre managerii Tristan Oil se numara si Ionut Popa, fost director executiv al companiei petroliere romanesti Petrom.

Daca in cazul Ascom, in afara de a pune bete in roate, puterile lui Vladimir Voronin sunt relativ limitate, holdingul Stati, compania fiului sau, Gabriel Stati, este vulnerabil. Cu afaceri diverse, de la comert, restaurante, sport si pana la industrie, farmacii si dezvoltari imobiliare, Gabriel Stati este unul dintre cei mai vizibili oameni de afaceri moldoveni. Spre deosebire de tatal sau, Gabriel este un personaj monden. S-a casatorit cu Natalia Diacov, fiica unui fost presedinte al Parlamentului, are o colectie impresionanta de masini de lux, detine clubul de fotbal Dacia, al doilea din campionatul local, si conduce Federatia Moldoveana de Tae-Kwan-Do. Pe cateva bloguri circula informatii potrivit carora fiul petrolistului ar fi avut cateva conflicte de business cu fiul presedintelui, Oleg Voronin, la randul sau important bancher si om de afaceri.

Susţine că afacerile sale nu au nimic în comun cu cele ale tatălui său, chiar dacă activează în grupul financiar-industrial “Ascom-Group”, unde deţine poziţia de vicepreşedinte din anul 1999. “Ascom-Group” este o companie care şi-a făcut un drum sigur în lumea fascinantă a business-ului petrolier, fiind unul dintre liderii pieţii celor mai puternici agenţi economici din Republica Moldova.

Stati Jr a făcut donaţii importante pentru lucrări de renovare şi construcţie ale locaşelor sfinte, între care mănăstirile Nicoreni şi Suruceni şi biserica Ciuflea, fiind decorat cu ordinul bisericesc “Ştefan cel Mare”.

Căsătoria lui Gabriel cu Natalia Diacov, fiica fostului preşedinte al Parlamentului, a fortificat poziţiile dinastiei Stati, chiar dacă a avut şi reversul medaliei – riscul inevitabil de a stârni curiozitatea excesivă a procurorilor şi invidia demnitarilor care au pâinea şi cuţitul. Puţine sunt nunţile la care au putut fi văzuţi împreună Mircea Snegur, Nicolae Andronic, Vladimir Voronin, Petru Lucinschi, Serafim Urechean. Lui Stati seniorul, în ipostaza de socru mare, aşa cum scria presa, i-a reuşit această performanţă. Iar Stati Jr ştie să preţuiască acest lucru. Iată o minimă dovadă – la licitaţia desfăşurată în cadrul ceremoniei organizate cu ocazia primei aniversări a revistei “VIP-Magazin”, Gabriel Stati a plătit 3.000 dolari SUA pentru ceasul de mână al primului preşedinte moldovean Mircea Snegur.

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s