Personalitati despre criză : Ion Ţiriac

Ion Tiriac

Ion Tiriac

Omul de afaceri Ion Ţiriac vorbeşte despre cri­za mondială care a lovit lumea şi România, într-un interviu acordat lui Marius Tucă, Jurnalul Național.

Fragmente

 • E adevărată chestia asta care se zice că cei care au cash acum sunt cei mai puternici oameni?

Pe departe. Dacă ai 200 de milioane de euro cash acum eşti boier. Câte bănci sunt în Europa asta care au cash? Eu ştiu una sau două. Am stat la masă cu ei. Eram la Madrid cu şeful cel mare a lui Santander, care zice: am plătit 100 de miliarde pe ABN Amro anul trecut, am dat RBS, care nu ne interesa, şi avem 50 de miliarde acum să le investim cu prerogativul cum să facem să luăm 200 de miliarde în următorii doi ani. Dacă ai cash acum cumperi la un discount de 80%-90% cam tot ce vrei. Cei care au bani acum fac legea cam peste tot.

 • Cum este cu scăderea ratingului de ţară?

Este o penurie de bani care pe mine mă fascinează. Oamenii au început să o vadă de ieri sau alaltăieri. Nu şi-au dat seama înainte ca Fitch să coboare ratingurile, săptămâna trecută nu s-au gândit la asta. Că vine Strandard & Poor’s şi Fitch şi îmi dă două grade de rating în jos cred că e nu numai exagerat, dar şi ireal. În acelaşi timp arată o lipsă de lobby din partea românilor. Mă refer aici la Patriciu, Ţiriac, Voiculescu, la guvernatorul BNR şi la Guvernul României.
Agenţiile se uită la decizia de majorare a salariilor cu 50%. Nu poţi să măreşti doar salariile celor din învăţământ, pentru că vin minerii sau ceferiştii, care zic că sunt murdari pe mâini şi îţi cer 70%. Unde, în ce ecomomie din lumea asta, poate să se crească de azi pe mâine salariile bugetarilor cu 50%. Mai ales într-o ţară în care economia în ultimii şase ani s-a dezvoltat puternic, într-o economie care a avut o creştere nu macro, ci organică, de jos în sus. Nu a venit nimeni cu un plan Marshall să ne înveţe. Din păcate, nu am avut situaţia Spaniei nici la bani, nici un Guvern ca PP-ul înaintea socialiştilor. Şi acum vezi că agenţiile de rating te dau două grade în jos. Stăteam la o masă aşa, cu 16 inşi, printre care era guvernatorul Băncii Austriei, viitorul cancelar german, managerul Magna, o companie care face o cifră de afaceri de 35 de miliarde de euro, un profit de 1,5 miliarde de euro şi acţiuni care au scăzut de la 92 de euro acum cinci-şase luni la 27 de euro. Pentru ce raţiune?
Vin ei în România şi îmi zic: “Aoleu ce ţi s-a întâmplat”. Pe mine, Unicredit Ţiriac m-a întrebat: “Ce mai faci, prietene client? Ţi s-a întâmplat o mică problemă. De mâine, dobânda este EURIBOR +5%”. După decizia Fitch, toată lumea zice că ţara ta nu mai ia bani ca înainte. Sigur îi trebuie alte 200 de puncte în plus ca să investească cineva. Deci 2% mai mult împrumută banca resursele de finanţare din afară, iar asta ne afectează pe toţi, pe mine, pe dumneata, şi la dobânzile la credite se adaugă 4% mai mult pe lângă cei 5% cu care crescuse dobânda din cauza EURIBOR. Este prohibitiv să mai iei bani.
Cu tot respectul. Poate să se întlâlnească domnul guvernator cu Guvernul. Din punctul meu de vedere, Tăriceanu s-a sinucis politic, deşi are o poziţie corectă legată de salarii.

“Inflaţia în 2009 poate avea două cifre”
Preşedintele de ce spune atunci că sunt bani pentru salarii?

Preşedintele spune altă treabă: că sunt bani pentru salarii. Dar de unde? Înseamnă că iei bani din bugetul pe anul viitor. Am plâns împreună cu el de ce am pierdut Mercedes: două miliarde de euro export, 3.500 de locuri de muncă reale, pentru că nu avem infrastructură şi logistică. Ce înseamnă infrastructură? Măi fraţilor, faceţi dracu’ fabrica undeva unde aveţi tradiţie la Braşov. În 5 februarie ’90 am fost cu tot bordul Mercedes la Braşov şi ei au spus că această fabrică e cu două clase mai bună decât orice fabrică din Germania Democrată. Nu putem să mergem mai în centrul ţării, pentru că fiecare sută de kilometri costă 78 de euro/bucată din punct de vedere al transportului. Mai e un aspect: le trebuiau 600 de hectare. Ţara asta e destul de mare ca să găseşti 600 de hectare. Ar fi trebuit să le dăm 6.000 de hectare pe vecie, atât timp cât stau în România, plus nişte stimulente, aşa cum le-au dat ungurii.
De anul viitor, tot bugetul ar trebui făcut pe infrastructură. Nu contează cine construieşte, că e Bechtel sau altcineva, atâta vreme cât reuşesc să facă 500 km/an şi să ai în zece ani 5.000 km de autostradă. Dacă nu, rămâi slugă.

 • Ce ne mai aduce criza?

Le creştem salariile cu 50% la toţi, tipăreşte Isărescu nişte bănuţi şi rezolvăm treaba. Dar le-a spus cineva oamenilor aştia că inflaţia pe anul viitor va avea două cifre, peste 10%? Şi că atunci le va scădea puterea de cumpărare cu mai mult de 50% cu cât le-a crescut salariile? Pentru că oamenilor trebuie să li se spună că, dacă nu merge economia, se închide Dacia, se închide Mitall, se închide Alro, Protan. Atunci unde ajungem? Dacă le dăm 50% mai mult la leafă şi în şase luni cumpără mai puţin cu banii aia decât ar cumpara astăzi cu leafa pe care o au acum? Adică tai din buget să le dai bani şi ajungi în această situaţie. Le-a explicat cineva acestor lideri de sindicate că nu e bine.

 • Domnule Ţiriac, va trebui să-i explice cineva acest lucru şi preşedintelui, nu doar sindicatelor. Iar eu sunt pentru majorarea salariilor profesorilor.

Păi nu poţi să singularizezi lucrurile, doar pentru profesori. Atenţie, domnul preşedinte spune că profesori cu şase-opt ore pe săptămână iau leafa de profesor. Aceştia ar trebui trecuţi în altă parte atunci. E uşor să zici că fiecare muncitor ar trebui să ia salariu de 1.000 de euro şi un Logan, dar atunci ne întoarcem la Hitler în ’39, care a spus exact acelaşi lucru. De unde să luăm aceşti bani, de unde să le dăm salarii?

 • Ce se întâmplă în România cu imobiliarele?

Pentru moment toate sunt absolut blocate.

 • Dvs. sunteţi unul dintre cei mai mari investitori în imobiliare, am înţeles.

În imobiliare sunt. Dar eu pot să respir, pentru că am cash. O să încep cu situaţia din Spania, pe care o cunosc foarte bine: acum tot ce este mediu se vinde. Ce e foarte bun nu scade preţul, acela rămâne. Restul scade sub 40%, există reduceri chiar de 60%. La aceste reduceri de preţuri sunt cumpărători mai puţini decât crezi. Impactul nu s-a terminat, mai durează încă trei până la şase luni, şi de abia pe urmă să începi să scoţi încet-încet capul. Cu ajutorul naţionalizărilor. Adică statele trebuie să naţionalizeze.
România trebuie să naţionalizeze în primul rând petrolul, după parerea mea. Ia-ţi resursa înapoi, cum de ai dat-o? Dacă băncile au obiecte de realestate cu care nu au ce face şi trebuie să le vândă, le cumpără statul şi le dă drumul către cei care au nevoie. În România, în următorii cinci până la şapte ani îţi trebuie cel puţin un milion jumătate de locuinţe, apartamente, case.
În faza a doua, când se dărâmă blocurile ceauşiste, o să mai trebuiască încă un milion de locuinţe, ca toată lumea să trăiască mai bine. În următorii doi-trei ani, preţul minim în România ajunge la 1.500-1.800 de euro, iar maximul ajunge la 10.000-16.000 de euro/mp. Deocamdată, la noi, tot boomul imobiliar a fost umflat şi de nişte preţuri umflate artificial: cartelul cimentului, preţul fierului sau al oţelului, toate erau mai scumpe la noi ca la Madrid. Am ajuns la materiale chiar de două ori mai scumpe ca la Madrid. De unde a apărut şi ideea că această criză poate să aducă chiar şi aspecte pozitive.

 • Această criză aduce şi oportunităţi de afaceri?

Sigur că da, dar pentru cei care au cashul.

 • Şi pentru cei care au idei?

Totdeauna criza face bogaţi. Şi îi face bogaţi pe cei care au au bani şi îi sărăceşte, din păcate, tot pe cei mai săraci.

 • E adevărat atunci ce a zis un miliardar de-al dvs. că bogaţii nu vor fi afectaţi de criză?

Bogaţii care sunt într-adevăr oameni cu mintea la cap sunt foarte afectaţi de criză. Bogaţii care nu au nimic de făcut, care trăiesc din rente sau cărora le-a plouat cu dolari sau euro de sus şi au scos o pătură şi au adunat acolo, aştia nu sunt afectaţi. Însă cei care au o afacere sunt afectaţi. Am peste 8.300 de salariaţi direcţi, din care trebuie să dau 800 afară.

 • Deci v-a lovit şi aici criza..

Pe cine să dau afară? Cum îi aleg? Care merită să plece şi care să stea? E o altă posibilitate să nu îi dai afară. Deschidem showroom-urile la 10:00 şi le închidem la 15:00 dacă nu se vinde, lumea până la urmă tot trebuie să cumpere. Acum vedem noi pe lângă criză şi impactul importurilor de rable. Tot ce a fost în Europa asta de aruncat la gunoi, la ora asta e în România. Se importă de 20 de ori mai multe rable decât în urmă cu opt luni.

“Valul doi al crizei, dat de cardurile de credit”
De unde vine toată această nebunie?

SUA au fost mereu un motor de creştere şi un exemplu. În Statele Unite s-a cheltuit mult prea mult din banii viitori. Omul s-a dus la bancă şi a zis că vrea o casă, a luat un credit de 500 de mii, din care şi-a luat casă de 130 de mii, iar de restul s-a plimbat, a fost prin Hawaii, s-a distrat. Când nu mai are de unde să returneze banii a transmis băncii să-i ia casa. Iar acea casă valora o cincime din suma împrumutată.
Al doilea val nu a lovit încă şi dacă nu este oprit poate să fie mult mai drastic. Americanii au câte zece cărţi de credit cu până la 90 de zile perioadă de graţie. Dacă fiecare american are, să zicem, cinci cărţi de credit, la un miliard de cărţi de credit cu o limită de numai 5.000 de dolari se ajunge la o sumă-record de 50 de trilioane. Şi atunci s-a terminat toată treaba, cu toate băncile, cu toate creditele. Acest al doilea val va lovi puternic dacă nu se iau măsuri urgente, să se dea carduri de debit şi să restrângă cât se poate din creditare.

 • Acest al doilea val nu pare să ne atingă pe noi, pentru că noi avem în special carduri de debit.

Nu încă. Exemplul este luat de acolo. Când Lehnam Brothers s-a prăbuşit, dacă Bush ar fi intervenit să-l salveze, nu ar fi apărut efectul dominoului şi nu s-ar fi speriat aşa toată lumea. Acum, pe lângă criză, pe lângă lipsa de lichiditate, e şi o lipsă de încredere în toată lumea.

 • Chiar, ce se întâmplă? Aţi vorbit de şomaj în cazul angajaţilor firmei dvs..

Eu nu am problema să vând. Şi nevânzând, stau un an, un an jumate să văd ce se întâmplă. Pentru că vânzările trebuie să se deblocheze la un moment dat. Românul tot are nevoie să stea undeva. Singura problemă pe care o are românul este că se duce la orice bancă acum, iar banca nu îi mai dă bani şi nu mai are cu ce să-şi cumpere un apartament. Or, nu se mai dau împrumuturi, deşi aceasta este cea mai profitabilă afacere a băncilor: creditele pe termen lung, unde se dă avans de 30%, se mai plătesc rate şi în cazul cel mai rău în care nu se poate plăti îi ia omului, săracul, casa după ce a plătit 40% din ea. În România este nevoie în fiecare an de 200.000 de case.

 • Care sunt celelalte efecte şi când se vor face simţite?

Efectele se văd deja în informaţiile care au venit despre închiderea Dacia, Mitall, Alro. O să ne trezim cu încă 300.000 de şomeri, care ce vor face? Ce vor mânca oamenii aştia? E şi un impact social în cazul asta. S-ar putea ca bună parte dintre ei să spună că nu mai au altceva de făcut decât să fure, să dea în cap. E în regulă încă, pentru că nu suntem o naţiune bananieră, aşa cum zice agenţia de rating Fitch, care ne-a încadrat în categoria “junk country”. Ştii cine mai e junk country? Guatemala, Botswana, Congo, cei care se bat acolo. Nu putem să fim în această categorie, nu se poate aşa ceva

 • De ce am fost încadraţi acolo? Nu îmi place să cred în teoria conspiraţiei…

Nu e conspiraţie. Oamenii socotesc şi ajung la concluzia că ţara asta nu are cum să plătească 50% în plus la salarii la cei 2 milioane de bugetari câţi sunt în ţara asta.
Eu îl consider pe Isărescu un om cu mintea la el, cu toate că, după părerea mea, să bagi un miliard şi ceva numai să susţii leul a fost un pas foarte curajos, dar extraordinar de riscant. Şi atunci iar au venit agenţiile de rating şi au calculat.

 • A susţinut că a fost un atac împotriva leului, era normal ca BNR să susţină moneda naţională.

Nu există aşa ceva. De 20 de ani, toţi străinii care vin în România câştigă miliarde de euro, de dolari pe spinarea leului.

“Cred că agenţiile de rating sunt nişte vagabonţi ”
Nu m-am gândit, pentru că nici reacţia agenţiilor de rating nu a fost similară. Dar nici dvs. nu vă miroase a bine cu agenţiile astea de rating?

Pai nu. Cred că sunt nişte vagabonzi. Adică am ajuns undeva la “B minus nu ştiu cât” se poate, dar de unde a ajuns România la “junk country”? Sunt nebuni la cap? Cum e posibil treaba asta? De aia UE îi verifică la ouă, să vadă cum se stabilesc regulile după care dau ratinguri, de ce pentru unii sunt mumă şi pentru alţii ciumă şi să nu-şi mai permită să o facă. Cei care lucrează în agenţiile de rating sunt şi ei oameni influenţabili.
Noi, în loc să-i pupăm în fund, trebuie să facem un lobby puternic pentru România. Haideţi încoace să vedeţi despre ce e vorba, nu suntem Cehia, să producem milioane de maşini pe an, dar a venit Fordul, care va face 200.000 de maşini pe an.

 • Teoria asta a conspiraţiei spune că agenţiile de rating sunt foarte influenţabile şi că vor cu orice preţ să prăbuşească România din punct de vedere financiar. Muriţi şi voi odată, ca să vă putem sări în ajutor, să luaţi împrumut de la Banca Mondială şi FMI.

Noi ar fi trebuit să luăm bani de la Banca Mondială şi FMI de mult, să ne îndatorăm să ne sară ochii, să avem 5.000 km de autostradă. Iei banii de acolo ca să faci nişte lucruri, nu ca să dai salarii mai mari, ca inflaţia să fie şi mai mare, iar ăla cu salariul mare să cumpere mai puţin.

 • Nu se înscriu BM şi FMI în logica asta de care vorbeam mai devreme?

Singura problemă cu aceste împrumuturi de la BM şi FMI e că nu se mai dau împrumuturi la aceleaşi costuri ca anul trecut. Automat de la agenţiile astea de rating, care sunt Papa şi Sfântul Petru, nu îşi mai dau banii la condiţiile de anul trecut şi ajungi să plăteşti mai scump.

 • Când credeţi că va intra România în normalitate?

În următorii trei ani, lucrurile vor reveni.

 • Ultima întrebare legată de criză. Acţiunile au scăzut foarte mult, dar valoarea reală a companiilor e alta decât cea de bursă.

Paper value, toată treaba pe hârtie. Dacă mie îmi spui de ce acţiunile mele de la magna cumpărate la 92 de euro au ajuns la 27, atunci eu sunt falit. După părerea mea, aceste acţiuni valorează 120 de euro şi, pentru că nu am nevoie de bani, o să le ţin aşa. Dar fiecare depreciere dintr-aceasta a tras în jos companiile, indiferent de valoarea lor. Când bursa merge în jos, şi cei buni merg în jos, fară nici o logică.

————————————————————————————————————–


Întregul interviu îl găsiți la linkul de mai jos.
http://www.jurnalul.ro/stire-interviu/exclusiv-ion-tiriac-criza-ii-face-bogati-pe-cei-cu-bani-si-ii-saraceste-pe-cei-saraci-138692.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s