Termocom a finalizat anul 2008 cu pierderi de 138 mil. lei

Termocom a finalizat anul 2008 cu pierderi de 138 mil. lei
potrivit ziarului ECO

Până la finele sezonului de încălzire pierderile ar putea creşte cu încă 160-170 mil. lei

Din cauza neajustării tarifelor la energia termică de către Consiliul Municipal Chişinău, zilnic, furnizorul de căldură SA Termocom înregistrează pierderi de până la 4 mil. lei. Potrivit lui Dionisie Antocel, administratorul SA Termocom, actualul tarif nu acoperă cheltuielile întreprinderii, iar de la ultima majorare a tarifului la căldură, în ianuarie 2007 – de la 233 la 540 de lei – preţul la gaze, apă şi energie electrică a crescut cel puţin în trei etape.

Termocom insistă ca tariful la căldură să fie majorat până la cota de 820 lei/Gcal.
Numai în anul 2008 pierderile societăţii de la neajustarea tarifelor la căldură au constituit 138 mil. lei, iar până la finalul sezonului de încălzire 2008-2009, acestea ar mai putea creşte cu încă 160-170 mil. lei.
Dionisie Antocel, a declarat că atât aceste prejudicii, cât şi altele mai vechi din anul 2006, în valoare de 104 mil. lei, vor fi înaintate spre recuperare de la administraţia Primăriei Chişinău. În total ar fi vorba de o sumă de 400 mil. lei.

„Am câştigat până acum toate procesele intentate Primăriei şi le vom câştiga şi pe acestea. Primăria, dacă n-o să achite, vom purcede la sechestrarea clădirilor, a imobilelor, inclusiv a sediului central şi le o vom scoate la licitaţie, a afirmat Dionisie Antocel, care a ţinut să menţioneze că tariful corect ar trebui să fie de 816-820 lei/Gcal, cifre care ar fi confirmate atât de experţii de la Banca Mondială, cât şi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică.”

Anul trecut părerile pe marginea tarifului la căldură au fost împărţite. SWECO, o companie de audit suedeză, a efectuat un studiu la comanda Băncii Mondiale în care a constatat că tariful real la căldura ar urma să fie de 817 lei pentru o gigacalorie, sumă ce nu ar include datoriile furnizorului. Experţii de la IDIS Viitorul au efectuat un calcul de alternativă susţinând că preţul la căldură trebuie să fie de 650 de lei. În baza unui Memorandum semnat dintre CMC, Termocom şi Moldovagaz, tariful la căldura urma sa fie ajustat pana la 21 noiembrie la 740 de lei/Gcal, lucru care aşa şi nu a mai fost făcut. Directorul Termocom a mai specificat că în cazul în care consumatorii nu vor achita facturile, furnizorul va sista livrarea căldurii şi a apei calde în oraş.

Potrivit Termocom, sumele mai mari indicate în facturile pentru decembrie 2008 s-ar datora şi anulării compensaţiilor, deoarece banii alocaţi de către Primărie şi Consiliul Municipal Chişinău (CMC), în acest sens, ar fi, conform calculelor întreprinderii, de 107 ori mai puţini faţă de subvenţiile din sezonul de încălzire trecut. Un alt factor care ar fi dus la înregistrarea unui consum mai mare de căldură l-a constituit şi faptul că administratorii de bloc în condiţiile reducerii temperaturii agentului termic au majorat fluxul de circulaţie a acestuia în reţea. Ca rezultat la multe blocuri fluxul de agent termic s-a majorat de 2-3 ori, iar la unele chiar de 6-8 ori, a spus Mihai Arusoi, director comercial al Termocom.

Antocel spune că Termocom nu este vinovat de calitatea proastă a serviciilor prestate

Şeful Termocom a lansat acuzaţii dure în adresa administraţiei municipiului Chişinău. Potrivit lui Antocel, Primăria ar fi transformat problema facturilor „într-un joc politic murdar”. „Scandalul iscat în jurul facturilor pentru energia termică din lunile decembrie 2008 şi ianuarie 2009 nu este altceva decât o diversiune intenţionată şi desfăşurată metodic de Primăria capitalei cu scopul de a redirecţiona revolta şi nemulţumirile locuitorilor mun. Chişinău dinspre Primărie către SA Termocom şi obţinerea dividendelor politice în campania electorală”, a declarat administratorul societăţii. Mai mult el a susţinut că „angajaţii Direcţiei generale locativ-comunale fie sunt corupţi, fie au o pregătire proastă”.

Cât despre calitatea serviciilor, apoi Antocel a recunoscut că în decursul celor două săptămâni şi ceva cât a durat criza gazelor în apartamente a fost mai frig. „A fost mai frig, dar a fost o situaţie excepţională şi oricum au fost consumate aceste gigacalorii şi nu sunt motive pentru recalculare”, a declarat Antocel.

ECO.md

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s