Moldova in criza?!

Toata lumea este in alerta, din ce in ce mai multe tari incep sa se confrunte cu probleme economice – disponibilizari, falimentari, reduceri ale cresterii economice, somaj etc.
La nivel global, cu economiile nationale interconectate, o problema pe care o are USA se resimte in toata lumea, astfel incepanad cu criza imobiliara americana asistam acum la o recesiune de nivel mondial.
Toate bursele sunt pe rosu.

– In America pe fondul recesiunii, peste 500.000 de americani şi-au pierdut slujbele în noiembrie, rata şomajului atingând cea mai înaltă cotă din ultimii 30 de ani: 6,7 la sută.
General Motors numai poate face fata crizei, in aceleasi probleme se afla si Ford cu Chrysler.Presedintele american Barack Obama pregatest un plan de relansare economica de 800 de miliarde de dolari. ( cate PIB-uri de ale Moldovei oare sunt aici ?!)

– Rusia are perspective din ce în ce mai sumbre , scăderea preţului petrolului, scurgerea de capital, astfel incat agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s (S&P) i-a scăzut ratingul pentru datoria pe termen lung a Rusiei a scăzut de la BBB+ la BBB.
Fiecare scădere a ratingului   înseamnă că creditul devine din ce în ce mai scump.

-Germania : industria celei mai puternice industrii europene intra in criza financiara. Vanzarile se prabusesc alarmant.

– Franta : concedieri masive.
For example , Banca franceză Natixis a anunţat că va reduce activitatea diviziei de bancă de investiţii, urmând să disponibilizeze 840 angajaţi.

– Marea Britanie : numărul total al persoanelor care nu au un loc de muncă a crescut cu 137.000 la 1,864 milioane în intervalul august-octombrie.

– China e cea mai vulnerabila dintre natiuni, acum, cand cererea globala de marfuri e pe punctul de a se prabusi.
Muncitori isi pierd locurile de munca in cel mai rapid ritm inregistrat in ultimele decenii. Producatori auto ce nu au anticipat prabusirea vanzarilor. Astfel in consecinta Beijingul se spune ca ar fi anuntat un plan de 590 mld. dolari aproape la fel de mare si cel al Americii.

Revenind mai aproape, situatia nu e mai inforitoare, dupa parerea The Economist România şi Bulgaria, cele mai sărace şi slab guvernate noi membre ale Uniunii Europene, prezintă cele mai mari riscuri economice din Europa de Est, în contextul în care economiile din această zonă se confruntă cu probleme.

Oare care e situatia in Moldova?

Citeam astazi in Moldova Suverana , ca Presedintele  Vladimir Voronin i-a convocat, saptamana asta pentru o sedinta referitoare la situatia economico-financiara din tara pe mai marii economisti ai tarii: prim-ministrul Zinaida Greceanii, Guvernatorul Bancii Nationale, Leonid Talmaci etc.

In Moldova e liniste si pace…
Si dupa cate se pare, putem sa nu ne facem prea multe griji, everything is ok, totul e sub control.

Economistii tarii au mentionat ca “actiunile realizate pina acum au permis prevenirea unor efecte negative considerabile asupra sistemului bugetar-fiscal al Republicii Moldova. Astfel, s-a subliniat ca politica financiar-monetara promovata de Banca Nationala creeaza conditii favorabile pentru activitatea sectorului bancar si pentru asigurarea stabilitatii monedei nationale, iar rezervele valutare de care dispune BNM sint suficiente pentru mentinerea unei situatii stabile.

De parca Moldova este izolata undeva in jungla si nu are relatii economice cu nici o tara. Toti oameni sunt fericiti si vin in beciuri destul.
Somaj ? nimic?
Pai de fapt de unde somaj, daca toata forta de munca activa este inafara tarii!

Si asta totul datorita dupa spusele domnului Presedinte Voronin  “experientei echipei guvernamentale, demonstrata anterior in depasirea unor situatii dificile”,  ceea ce in consecinta  ” dovedeste faptul ca Moldova este capabila sa-si mentina stabilitatea economica in cazuri de aparitie a unor provocari.

Ma gandeam ca poate are trebuie sa imprumutam niste specialisti locali  si Uniunii Europene si Americii pentru a-i ajuta sa treaca de criza financiara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s